Vrije WKR-ruimte voor 2020 eenmalig verhoogd

20 november 2020

De vrije ruimte van de WKR voor het jaar 2020 is eenmalig verhoogd van 1,7% naar 3% voor de eerste € 400.000 van de loonsom.
Deze maatregel werd eerder dit jaar genomen door het kabinet om bedrijven verder te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De verhoging biedt werkgevers de mogelijkheid om hun werknemers in deze tijd extra tegemoet te komen.
Werkgevers kunnen de vrije ruimte gebruiken voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan hun werknemers. Werkgevers zijn vrij om te kiezen of ze deze vrije ruimte willen benutten en waar ze deze aan willen besteden, voor zover dit gebruikelijk is.

Enkele voorbeelden van vergoedingen en/of verstrekkingen die binnen de vrije ruimte vallen zijn:

  • fiets van de zaak;
  • bedrijfsfitness;
  • vrije onkostenvergoeding;
  • geschenk in natura.

Hoewel de vergoedingen en verstrekkingen onbelast zijn, komen de gemaakte kosten uiteraard wel voor rekening van de werkgevers.

Let op:
Houd de vrije ruimte wel goed in de gaten. Bij een overschrijding betaalt u als werkgever 80% eindheffing over deze overschrijding.

Wilt u meer weten over de WKR of heeft u andere specifieke vragen hierover? Neem contact op met uw salarisadministrateur of met Hugo Rikkerink (Loonbelastingadviseur)

Disclaimer: "Het recht is uitermate gecompliceerd en veranderlijk. Wij kunnen daarom geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor hetgeen men zonder ons persoonlijk advies onderneemt of nalaat naar aanleiding van de inhoud van deze publicatie."