Langs de Lat:
Purpose of pecunia? Identiteit of imago?

Als medeoprichter van de Betekeniseconomie in Twente, heb ik me sinds 2015 verdiept in de achtergronden van de betekeniseconomie.

Het valt me in de gesprekken met ondernemers op dat velen van hen tal van principes in de praktijk brengen. In zowel de gesprekken als in de (onderzoeks)literatuur komen daarbij twee onderwerpen telkens terug: namelijk een duidelijke focus op de lange termijn en het vertrekken bij de identiteit van de ondernemer/onderneming.

Het boek ‘Conscious Capitalism’ (Mackey en Sisodia) biedt een mooi inzicht door de volgende vraag te stellen.

Welke organisatie verdient het meeste geld?

De weerstand die ik nog wel eens tegenkom in mijn gesprekken over betekenisvol ondernemen is de reactie dat er geen droog brood mee te verdienen valt. Welnu, welke organisatie hieronder verdient het meeste geld?

Organisatie A Organisatie B
Gericht op maximale winstgevendheid en aandeelhouderswaarde Gericht op het maximaliseren van welzijn voor alle betrokkenen
Gericht op het worden van een zo populair mogelijk merk Gericht op het zijn van een goede werkgever voor haar medewerkers
Gericht op het verkopen van zoveel mogelijk producten en diensten Gericht op het zijn van een goede partner voor leveranciers
Gericht op het maximaliseren van marktaandeel Gericht op het leveren van zoveel mogelijk waarde voor klanten
Gericht op het minimaliseren van kosten Gericht op het zijn van een eerlijk bedrijf

 

Tja…, de vraag stellen is hem in dit geval ook beantwoorden. Het zal niet verbazen dat organisatie B op de langere termijn het beste rendeert. Het onderzoek dat aan deze tabel ten grondslag ziet laat namelijk zien dat organisatie van het type B na 5 jaar circa 3,5 meer rendement behalen dan organisaties van type A. Na 15 jaar is dit zelfs 10,5 keer zo veel.

Identiteit of imago?

Zoals uit de tabel tevens valt op te maken ligt bij organisatie B tevens de focus op identiteit. De focus op identiteit (in plaats van imago) blijkt een belangrijk vertrekpunt te zijn voor betekenisvol en dus duurzaam ondernemen. Het boek ‘Identiteitsmarketing’ van mijn betekeniseconomie collega Kaj Morel biedt daartoe een paar mooie vragen om de identiteit van uw organisatie op scherp te zetten:

  • Ideologie: Waar gelooft u, uw organisatie ten diepste in?
  • Visie op de wereld, op mensen, op de maatschappij: Welk vraagstuk moet er volgens u worden opgelost? Wat kunt u niet aanzien?
  • Missie en persoonlijke belofte: Wat streven jullie na en welke waarde voegt uw organisatie toe aan het leven van anderen?
  • Unieke kracht: Welke elementen, eigenschappen maken uw organisatie uniek?
  • Kernwaarden: Welke 5 waarden kenmerken uw organisatie in alles wat u doet?
  • Ambities: Waar wilt u (met uw organisatie) over 5 jaar staan en wat is dan bereikt?

Ik besef me steeds meer dat ‘purpose’ en ‘pecunia’ hand in hand gaan, mits oprecht wordt vertrokken vanuit de betekenis die u en uw organisatie willen toevoegen aan de maatschappij!

Mark de Lat

Partner en senior organisatieadviseur

Bereikbaar op 088 – 500 95 85