Langs de Lat: Positiviteit kent geen tijd!

Ik weet nu hoe het bij u is: ik heb liever problemen dan oplossingen. Als ik dan echter naar de dagelijkse praktijk kijk dan dienen de problemen zich aan ons op.

En voor je het weet loopt de energie uit mensen en daarmee uit de werkgemeenschappen die zij vormen. Oplossingsgericht is een prima remedie om het energieniveau binnen organisaties op peil te houden.

Al eerder schreef ik over positieve psychologie, geïnspireerd door boek geschreven door Frederike Bannink. Onlangs fietste ik samen met onder andere fysiotherapeut Erwin Tappel door het Twentse land en deelden we boektitels die ons interesseren. Hij verwees naar het boek ‘Oplossingsgericht leidinggeven’ en toeval bestaat niet, ook dit boek is van de hand van Frederike Bannink. In dit boek staan 101 tips en nog veel meer prachtige vragen gericht op optimaal samenwerken. Tips en vragen waarvan ik er in deze ‘Langs De Lat’ een aantal met u deel.

Waarom zou er iemand door u geleid willen worden?
Met deze vraag start Bannink het voorwoord van haar boek. Een mooie gewetensvraag voor iedere leidinggevende. Zeker nu we ons meer en meer beseffen dat klassiek ‘industrieel’ leidinggeven niet langer houdbaar is. De hedendaagse leider is zowel een doelen stellende leider als een dienaar die medewerkers uitnodigt talenten optimaal in te zetten.

Analysis paralysis
Om oplossingsgericht te werken staan in feite drie ‘regels’ centraal:

  • Als iets beter werkt, doe er meer van
  • Wat niet stuk is, moet je niet maken
  • Als iets niet werkt, doe iets anders

Een mooie toevoeging op deze 3 regels voor oplossingsgericht werken vind ik persoonlijk dat het de kunst is te focussen op het gezamenlijke doel en op de oplossingen die het doel dan wel de droom dichterbij brengen. En dus niet blijven hangen in problemen en daarmee samenhangende analyses. Niet voor niets wordt wel gesteld: “Analysis paralysis”. Door te blijven steken in problemen blijf je steken in het verleden en komt een beoogde verandering niet tot stand.

Positiviteitsratio
Tot slot wil ik u de ‘positiviteitsratio’ niet onthouden. Uit onderzoek komt naar voren dat tegenover elke negatieve gevoelens meer negatieve gevoelens nodig zijn om (o.a. in je werk) het goede te (blijven) doen. De verhouding positieve versus negatieve emoties blijkt er een te zijn van 3 : 1 willen mensen floreren.

Dus!

  • Waarom zou er iemand door u geleid willen worden?
  • Werkt u oplossings- of probleemgericht?
  • Hoe staat uw positiviteitsratio er voor?

Interesse om mee te doen? Laat het me dan weten via mijn mailadres: m.delat@eshuis.com.

Mark de Lat,
partner en senior organisatieadviseur bij Eshuis Accountants en Adviseurs