Langs de Lat: Luisteren is iets anders dan horen!

Geïnspireerd door Theorie U
Al verschillende malen werd ik gewezen op het boek ‘Theorie U’ van Otto Scharmer. En hoewel ik graag en veel lees, zag ik op tegen het 544 pagina’s tellende boek.

Nu er een populaire samenvatting is verschenen, viel deze drempel weg. Eén regenachtig weekend verder ben ik weer verrijkt met tal van inzichten. Eén ervan wil ik je niet onthouden!

In het jachtige tijdperk waarin wij leven, horen we veel doch luisteren we weinig, zo komt onder meer terug. En juist het echt luisteren, leidt tot rijkere inzichten en betere beslissingen. Dus: op welk niveau van luisteren, luister jij met name?

Niveau 1 – Gewoon
Op dit niveau van luisteren, luister je met name naar je zelf en niet naar de persoon waarmee je in contact bent. Of beter gezegd op dit niveau van luisteren, hoor je wel, maar luister je niet. Je luistert namelijk vanuit hetgeen je al weet.

Niveau 2 – Feitelijk
Op dit 2 e niveau vervaagt de zogenaamde innerlijke commentator die op niveau 1 nog voorrang krijgt. Er dringt nieuws tot je door en je merkt op wat anders is doordat je je op de ander richt (en niet op je zelf).

Niveau 3 – Empathisch
Je luistert, kijkt door de oren en ogen van de ander. Je verplaatst je oprecht in hetgeen de andervoelt, ervaart, ziet en denkt. Je begint de situatie door de ogen van de ander te bezien.

Niveau 4 – Generatief
De grens tussen jou en de ander vervaagt. Er ontstaat een gezamenlijke ‘flow’ en daarmee ruimte voor wezenlijk contact en vernieuwing van de relatie met de ander.
Op welke niveau luister jij veelal?

Verder lezen?
Naast deze niveaus van luisteren biedt het boek ‘De essentie van Theorie U. Kernprincipes en toepassingen’ verschillende inzichten en oefeningen welke behulpzaam zijn bij verandervraagstukken.

Mark de Lat,
partner en senior organisatieadviseur bij Eshuis Accountants en Adviseurs