Langs de lat: Kijken door de ogen van een kind!

Afgelopen maand heb ik een training experience design gevolgd bij Kaos Pilot in Aarhus.

Kaos Pilot is een alternatieve business school die zich richt op de kunst en kunde van het ontwerpen en faciliteren van leeromgevingen.

Dit vanuit de overtuiging dat mensen door te ervaren het beste leren. En een voor mij persoonlijk belangrijke toevoeging: leren begint bij chaos te creëren. Want als je het oude niet durft los te laten, kun je het nieuwe niet omarmen.

Welnu het leren begint al in de trein, zo merk ik als ik in de trein naar Aarhuis een whatsapp bericht krijg van de begeleider van de komende drie dagen. Hij reageert op mijn eerste leervraag die luidt als volgt:

Hoe kunnen we als accountsorganisatie ons zelf aanmoedigen om ondernemers te helpen betekenisvol te ondernemen om zo bij de dragen aan een wereld achter te laten die mooier is dan dat we deze hebben aangetroffen?

Een positieve benadering
Naast de complimenten die ik ontvang voor deze eerste poging volgen de nodige tips. Blijkbaar begint de ervaring nu al. Eens een keer niet: “Dit is niet goed!”. Juist een positieve benadering om – zo merk ik – zet me aan tot denken. De begeleider geeft een aantal alternatieven voor mijn leervraag waarin de volgende suggesties doorklinken:

  • Maak de vraag zo concreet mogelijk, bijvoorbeeld door de vraag als volgt te stellen: Hoe kunnen we afspraken zo vormgeven dat de start en het einde van afspraken met onze klanten, hen aanmoedigen tot betekenisvol ondernemen?;
  • Maak de vraag ‘groots en dromend’: Hoe kunnen we een bijeenkomst voor onze klanten vormgeven die massa’s waarde voor hen heeft en hen in staat stelt meer betekenisvol te werken?;
  • Koppel de vraag aan het huidige business model: “Welke dienst kunnen we ontwerpen waarmee onze klanten de meest betekenisvolle keuze zijn in hun branche?”

 

Oefenen, oefenen, oefenen…
Drie dagen later zit ik in de trein terug en ben ik op allerlei manieren met mijn startvraag aan de slag geweest. Ik heb aan den lijve ondervonden wat het betekent om volgens de principes van ‘experience design’ te werken. Een krachtige methode of beter gezegd handelswijze om ervaringen te creëren die bijdragen aan groei van mensen en relaties. Ik heb de kracht ervaren van het maken van ‘prototypes’ en gemerkt dat dit principe (ook) zeer goed werkt in dienstverlening. In dit geval door ogenschijnlijk simpelweg met lego en bergen knutselmateriaal een prototype van een sessie te maken. Tja….kijken door de ogen van een kind, maakt dat je als volwassene betere besluiten kunt nemen.

Strategierealisatie
Ook voor adviestrajecten op het gebied van strategierealisatie ben ik weer getriggerd en wel door het zogenaamde 5E-experiencemodel. Een model dat begint met de vraag: “Wat is het leidende doel?” En als ik dat naar strategie vertaal: “Wat is het leidende doel voor uw medewerkers?” En dat in één korte zin?

Met dit ‘leidende doel’ voor ogen is het de kunst een ervaring voor – in dit voorbeeld -medewerkers te ontwikkelen. Bijvoorbeeld een prikkelende bijeenkomst over de strategische koers. En dit aan de hand van 5E’s:

    Exitement : hoe geef je de deelnemers aan de bijeenkomst een eerste prikkeling dat er een mooie bijeenkomst zit aan te komen?;

  • Entry : je komt binnen bij de bijeenkomst, wat ziet, voelt, ervaart men dan?;
  • Engagement : wat maak je mee tijdens de bijeenkomst? En welke mix van activiteiten zet je daar voor in?;
  • Exit : hoe sluit je de bijeenkomst bewust af?;
  • Extension : welk fysiek of digitaal hulpmiddel zet je in om herinneringen aan de bijeenkomst terug te halen?

 

Tot slot
Al met al een krachtige methode om interventies te ontwikkelen voor medewerkers en klanten. Interventies die bijblijven!

Meer weten? Bel of mail me dan gerust!

Mark de Lat, partner en senior organisatieadviseur,
telefoonnummer 088-500 95 00 of per mail: m.delat@eshuis.com.