Langs de Lat:
De businesscase is dood. Leve de valuecase!

De afgelopen tijd heb ik verschillende klanten mogen begeleiden bij het opstellen of herijken van hun strategische koers en het daaruit voortvloeiende businessmodel.

In deze sessies ga ik met onze opdrachtgevers niet alleen op zoek naar het ‘gat in de markt’, maar zeker ook naar het ‘gat in de maatschappij’, dat kan worden ingevuld. Want wat is er nu mooier dan waarde ÉN winst realiseren.

Vervolgens is het dan niet meer dan logisch de businesscase met een opdrachtgever door te rekenen. Maar tja… als je als uitvloeisel van een strategiesessie met een investeringsaanvraag voor véél zonnepanelen bij een bank komt. Dit ook nog wil combineren met een corporatie voor medewerkers onder het motto ‘Zonnepaneel’ van de zaak, dan gaat het klassieke businesscase denken mank.

‘Als een service’-concepten
Zo lang we nog denken in het realiseren van rendement op een nieuwe activiteit binnen één jaar of afschrijven binnen drie jaar als zeven tot tien jaar realistischer is, komen we met de klassieke businesscase lastig vooruit. Denk maar eens aan de toenemende wens ‘…als een service’-concepten naar de markt te brengen: gebouwen als een service, wanden als een service, wegen als een service, liften als een service en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Van businesscase naar valuecase
Het is dus zaak anders te leren kijken, denken en handelen. Daarbij kan het redeneren vanuit een valuecase behulpzaam zijn, zo zien we in onze dagelijkse praktijk. In onderstaand schema staat de beweging omschreven van ‘businesscase’ naar ‘valuecase’.

Aan de slag?
Aan de slag met ‘valuecases’? Ons team ‘financieren’ staat voor je klaar! Neem daarvoor contact met ons op via: https://www.eshuis.com/over-eshuis/contact/