Langs de Lat: De Blauwe Economie

Een inspirerend perspectief voor circulair ondernemen
Tijdens de afgelopen kerstvakantie heb ik het boek ‘Blauwe economie’ van Gunther Pauli in één adem uitgelezen.

Pauli geeft in zijn boek tal van voorbeelden waarmee we op een duurzame manier kunnen produceren en consumeren. Dit door goed naar natuurlijke systemen te kijken.

Oftewel om circulair en betekenisvol te kunnen ondernemen de natuur als inspiratiebron laten dienen. In deze column een aantal van zijn inzichten.

Van de klassieke MBA naar Meesterschap in Briljante Aanpassingen

De klassieke Master of Business Administration wordt geschoold om effectief en efficiënt organisaties te managen als ware het machines die door een slimmere afstelling tot een hoger rendement leiden. Het is echter de kunst de stap te maken naar Meesterschap in Briljante Aanpassingen. Hieronder een viertal vergelijkingen van de totaal 21 die in het boek staan opgenomen.

Meesterschap in Briljante Aanpassingen Master of Business Administration
Wat lokaal beschikbaar is wordt gebruikt Centrale productie vereist transport van grondstoffen over lange afstanden
Eén initiatief brengt meervoudige voordelen met zich mee voor verschillende partners Eén project staat gelijk aan één cashflow, slechts ten bate van initiatiefnemers en directe partners
Waarde scheppen met beschikbare middelen Kostenbesparing tegen elke prijs
Alles wordt gebruikt Slechts een klein deel van de grondstoffen wordt gebruikt

Stel u kijkt met de ogen van ‘meesterschap’ (i.p.v. master) naar de eigen organisatie, tot welke inzichten leidt dit dan?

Wees nergens tegen, wees voor iets beters

Door met een ‘blauw’ businessmodel te werken realiseren we een duurzame, gezonde en gelukkige samenleving. Dit vraagt er dan wel om, om oude paradigma’s die organisaties en maatschappijen zien als machines grondig te herzien. Het vraagt er om organisaties en de maatschappij te zien als levende organismen (ecosysteem) en hier ook zo naar te handelen, bijvoorbeeld vanuit de stelling “Wees nergens tegen, wees voor iets beters”.

We gooien bijvoorbeeld vrijwel standaard de koffieprut weg. Deze koffieprut is een uitstekende voedingsbasis voor paddenstoelen en laten deze ook nog eens sneller groeien. Paddenstoelen zijn rijk aan proteïnen en bevatten geen cholesterol en vetten en zijn daarmee een prima vervanging voor vlees. Door anders naar koffieafval te kijken wordt in feite een nieuwe waardestroom gerealiseerd, juist door koffieprut als onderdeel van een ecosysteem te zien en niet als afval. En nadat ik onlangs in BlueCity Rotterdam mijn eerste bitterbal met oesterzwamvulling heb gegeten kan ik ook nog eens beamen dat dit een prima vervanging is.

Als u kijkt naar het ‘afval’ dat uw organisatie produceert, ziet u dan nieuwe waardestromen?

Op naar de BlueRegionTwente

Met een aantal ondernemers zijn we inmiddels gestart om vanuit de beelden van de Blauwe Economie te kijken naar de regio Twente. Stel we zien de regio als een ecosysteem, welke waardestromen zien we dan ontstaan? Bij mij komen dan bijvoorbeeld de volgende beelden op:

  • We gaan vooruit naar vroeger door de Twentsche Electrische Tramwegmaatschappij weer te laten rijden met zonne-energie geproduceerd in de regio;
  • We halen de oesterzwam naar Twente en maken hier een bij de regio passend werkgelegenheidsproject van;
  • Van het steenafval uit de regio maken we papier;
  • We planten bamboe aan om als natuurlijk bouwmateriaal te dienen;
  • Met slachtafval kweken we maden voor het kweken van vis ‘oet Twente’.

Heeft u nog creatieve aanvullingen? Dan hoor ik ze graag!

Mark de Lat, partner en senior organisatieadviseur bij Eshuis Accountants en Adviseurs, bereikbaar op 088 -500 95 85.